Är en väg bättre än en annan som frilansare?

Nej. De är bara olika. Om du är den sortens person som gillar variation, att vara din egen chef (mestadels), välja vilka projekt du ska arbeta på, och har mer “kontroll” över din professionella väg-då kan du överväga att konsult rutten. Men då är du också köpa in för att se till att du har en tillräcklig landningsbana för att uppfylla dina utgiftskrav.

Det enklaste testet jag har hittat för att avgöra om någon skärs ut för samråd är detta: har tanken på att vara din egen chef, hantera din egen tid, och välja dina projekt får du verkligen upphetsad? Om svaret inte är ett rungande “Hell Yes”, då konsultarbete kanske inte för dig.

Jag har en Superstar mjukvaruutvecklare som heter Eli som jag arbetar med på många av mina projekt. Han berättar historien om sin första (och sista) professionella spelning som anställd. Efter bara några månader av att arbeta som en “W2” Eli bestämde att han aldrig ville arbeta för en chef igen. Var hans chef en idiot? Inte alls. Det är bara att Elis personlighet, arbetsstil och drivenhet är mycket mer lämpad för konsultarbete. Detta beslut ägde rum för många år sedan strax efter att han utexaminerades från Drexel.

Sedan den dagen, han har aldrig tagit ett heltidsjobb, men konsult spelningar ständigt föll i hans knä. Varför? Eftersom arbetet han gör som frilansare är efterfrågad (applikationsutveckling), hans arbete är exceptionellt (hans kunder älskar sitt arbete), och referenser/vittnesmål från tidigare kunder ständigt driva nya möjligheter.